USAID EDGE

Više o USAID Edge projektu Open Balkan aktivnosti pročitajte na EN verziji našeg sajta

Projekat „Zajedničke Balkanske inicijative“ je podržan od USAID EDGE projekta i projekat je pripremljen zajedničkim naporima TTA-Tekstil Klastera iz Makedonije, FACTS Klastera iz Srbije i Proekspo Asocijacije iz Albanije. Sva tri klastera međusobno sarađuju više od jedne decenije. Projekat je osmišljen na osnovu iskustva svakog od partnera, kao i povratnih informacija dobijenih od članova klastera a u skladu je sa strategijama i glavnim aktivnostima svakog od partnera, kao i u skladu sa regionalnom Otvorenom balkanskom inicijativom, potpisanom između Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Opšti cilj projekta je da doprinese održivom ekonomskom rastu tekstilne industrije u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji. Konkretno, projekat ima za cilj unapređenje konkurentnosti tekstilno – odevnih preduzeća koje posluju u okviru klastera i povećanje izvoza, dobijanje sertifikata potrebnih za njihove izvozne aktivnosti, unapređenje međudržavne saradnje i povećanje broja novih klijenata. Projekat se oslanja na saradnju sa obrazovnim institucijama, koje su članice tri partnera.

Set aktivnosti se sastoji iz 3 dela:

  1. podaci o brendiranju, e-trgovini, digitalizaciji i modnim trendovima,
  2. usklađenosti sa standardima društvene odgovornosti
  3. sklapanju i uspostavljanju poslovnih veza, umrežavanje i internacionalizacija.

Projekat pruža podršku korisnicima u:

  1. jačanju kapaciteta klastera koji su partneri, za unapređenje postojećih i razvoj novih usluga koje pružaju za svoje članove
  2. unapređenju konkurentnosti kompanija (članova klastera) i iniciranje saradnje između kompanija u regionu Balkana i šire.

Partneri na projektu su klasteri sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju i vođenju klasterskih aktivnosti, koji predstavljaju tekstilnu industriju pred državnim institucijama na međunarodnim tržištima i stranim kupcima. Svi partneri imaju iskustvo u pružanju usluga za svoje članove kao što su razvoj ljudskih resursa, promocija izvoza i sklapanje utakmica, zajedničke nabavke, saradnja sa obrazovnim institucijama i realizacija značajnog broja domaćih i stranih projekata.

ACCESS FOR MEMBERS OF EDGE PROJECT