Predstavljanje asocijacije srpskih klastera –ASKA

Stvaranjem neformalne mreže pod nazivom„Najbolji klasteri Srbije“ 2013. godine, začeta je ideja o osnivanju Asocijacija Srpskih Klastera. Dve godine kasnije, ova ideja je sazrela i trenutak je da se klasteri u Srbiji organizuju. Asocijacija srpskih klastera – ASKA, nastala je na temeljima dugogodišnje saradnje klastera u Srbiji. Stvaranje ove asocijacije predstavlja logičan sledeći korak u razvoju te saradnje i njenu formalizaciju.
ASKA je, međutim, i daleko više od toga. ASKA će, kao nacionalna asocijacija koja okuplja organizacije klasterskog tipa, poslužiti kao platforma ne samo za saradnju između klastera i konstituisanje zdrave klasterske scene u Srbiji, nego i za podsticanje nastanka i razvoja novih kvalitetnih klasterskih inicijativa i organizacija.
Klasteri u Srbiji odavno nisu novost. Po svojoj definiciji, klasteri treba da okupljaju“igrače” iz čuvene trostruke spirale –biznis, obrazovanje, državna uprava – i uključuju ih u aktivnosti i projekte koji će proizvesti pozitivne rezultate. U Srbiji su urazličitim sektorima započete klasterske inicijative, neke su napredovale brzo i prerasle u ozbiljne klastere, neke su još uveku razvoju, a neke još uvek lutaju tražeći svoje „mesto pod suncem“.
Razvoj klastera u Srbiji prate mnogi problemi, a najznačajniji su nedostatak svesti o potrebama za ovakvom sinergijom, nedovoljni menadžerski kapaciteti i znanja u klasterima, te hroničan nedostatak finansijskih sredstava. Priča o klasterima je priča o zajedništvu, solidarnosti, fokusu, deljenim ciljevima i uspehu. ASKA namerava da okupi srpske klastere na tim načelima i da deluje dugoročno.
Sedam klastera iz različitih sektora su osnivači ASKA: Vojvođanski metalski klaster, Autoklaster Srbije, IKT Mreža, Klaster modne i odevne industrije, Niški klaster naprednih tehnologija, IKT klaster Centralne Srbije i Vojvođanski IKT klaster. Članice ovih klastera zapošljavaju preko 30.000 ljudi i imaju više od 1.000.000.000 evra godišnjih prihoda – od čega je skoro polovina izvoz. U narednom periodu će, kroz priliv novih članica asocijacije, ove brojke nesumnjivo rasti.

Konferencija za novinare
Asocijacije srpskih klastera – ASKA

 

Govore:

  • Milan Šolaja, Vojvođanski IKT klaster
  • Marina Blagojević, IKT Mreža
  • Igor Vijatov, Automobilski klaster Srbije
  • Branimir Dženopoljac, Poslovno udruženje IKT klaster centralne Srbije
  • Slađana Milojević, Klaster modne i odevne industrije Srbije
  • Goran Mladenović, Niški klaster naprednih tehnologija
  • Milica Jovičić, Vojvodina metal klaster

Galerija:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

ACCESS FOR MEMBERS OF EDGE PROJECT