Klaster FACTS u Privrednoj komori Beograda

U Privrednoj komori Beograda osnovana grupacija za tekstil, kožu, odeću i obuću Ponedeljak, 27. 04. 2015.
Na stručnom skupu koji je organizovalo Udruženje industrije razmatrani su problemi u oblasti proizvodnje tekstila, odeće i obuće, objavljeno je na sajtu Privredne komore Beograda.

Skupu su prisustvovali predstavnici proizvođača, direktorka Klastera modne i odevne industrije Srbije, direktor Visoke tekstilne škole i šef Katedre za tekstilno inženjerstvo TMF.

Na sastanku je konstatovano da je ovaj industrijski sektor, koji je u devedesetim godinama predstavljao oslonac razvoja, posebno zapošljavanja, u mnogim delovima Srbije, nepravedno zapostavljen. Sektor tekstila je treći izvozni sektor čije su prednosti ljudski resursi, geostrateški položaj i veliko proizvodno iskustvo.

Oporavku i repozicioniranju modne industrije doprinele bi mere ekonomske i zakonodavne politike čiji bi krajnji cilj bio povećanje stope izvoza i smanjenje nezaposlenosti. Te mere su smanjenje obaveza privrednika, transparentne javne nabavke, podsticaj proizvodnom sektoru, suzbijanje sive ekonomije, kao i razni oblici finansijske podrške.

Doneta je odluka o formiranju Grupacije za tekstil, kožu, odeću i obuću i za predsednika je izabrana Manuela Milev, zamenica direktora kompanije „Dunav ad“ Gocka, dok su za zamenike predsednika izabrani Voja Crnjanski („Sanjadesign“), Sladjana Milojević (Klaster FACTS) i Vukadin Pantić („Cheris“).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

ACCESS FOR MEMBERS OF EDGE PROJECT