Milojević: Modnoj industriji potrebni su brojni novi profili

Klaster modne i odevne industrije Srbije FACTS objedinjuje državne obrazovne institucije sa četiri univerziteta i sve koji se bave tekstilnom industrijom kao i domaću privredu sa cele teritorije Srbije. Direktno zapošljavamo 3.000 ljudi, indirektno preko 5.000. To je mreža vrlo ozbiljnih privrednika i ozbiljnih institucija. Bavimo se modom i izvozimo gotov proizvod, kaže za Infobiz Slađana Milojević, direktorka Klastera. Ona ističe da su kadrovi u tekstilnoj industriji ozbiljan izazov. “Ne postoji motivisanost mladih i zrelih ljudi da bi se odazvali da rade u našoj industriji koja tradicionalno zapošljava veliki broj ljudi, ali je nisko akumulativna grana”, navodi ona i dodaje da su potrebni brojni novi profili u modnoj industriji, kojih u našem obrazovnom sistemu – nema.

Ukupno 400 maloprodajnih lokala na prostoru eks jugoslovenskog tržišta, izvoz preko 20 miliona evra, ukupan promet od blizu 70 miliona evra godišnje. Ukupan broj zaposlenih u mreži koju čini Udruženje Klaster FACTS broji više od 5.000 ljudi. Revijom na nedelji mode obeležava se važan jubilej Klastera koji okuplja najpoznatije domaće modne brendove.

„Klaster je povezao konkurente, omogućio im bolji nastup na drugim tržištima i povezao proizvođače sa obrazovnim institucijama, jer je nedostaje kvalifikovanog kadra u toj oblasti. Mladi zamišljaju da je to sedenje za šivaćom mašinom, ali proizvođači iz klastera prodaju gotove proizvode na 400 maloprodajnih mesta u zemljama regiona. Potrebni su brojni novi profili u modnoj industriji“, kaže direktorka klastera FACTS.

Problem u inudstriji su, navodi – tradicionalno niske plate. Da bi one bile veće – potrebni su podsticaji države.

„Dve ili tri članice klastera dobile su subvencije od države za otvaranje fabrika na jugu Srbije, ali su one daleko manje od onih koji dobijaju strani investitori. Mi bismo voleli da smo jednaki“, kaže Milojević.

Takođe, ističe da je poresko rasterećenje minimalnih zarada osnovni zahtev članica klastera.

Iz klastera je Ministarstvu finansija upućen zahtev da se te zarade oslobode poreza i doprinosa, a Milojević naglašava da bi to značilo, što bi privrednici bili spremni da potpišu, da će taj novac biti preusmeren na plate zaposlenih.

„Imamo poreski klin od neto do bruto zarade 62 odsto, a to nije malo“, ocenila je Milojević.

Ona je rekla i da strani investitori u oblasti tekstilne industrije nisu konkurencija domaćim proizvođačima , jer oni izvoze sve što se ovde proizvede i to u Evropsku uniju.

Izvor: https://n1info.rs/biznis/milojevic-modnoj-industriji-potrebni-su-brojni-novi-profili/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

ACCESS FOR MEMBERS OF EDGE PROJECT