Trgovinska delegacija u Istanbulu, Turska

Klaster FACTS je posetio Istanbul u Turskoj od 5-8. Aprila 2011, da bi učestvovao na intenzivnoj i interaktivnoj B2B manifestaciji, koju je organizovala Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA kroz projekat Evropske mreže preduzetništva / EEN, sa svojim turskim partnerom agencijom IGEME Industrijskom komorom Istanbula, takođe članicom EEN mreže u Turskoj. U ovoj trgovinskoj delegaciji je učestvovalo šest članica klastera: Jasmil, Ivković, Tiffany Production, Leonardo, Luna i Garman.

Namera ove posete i sastanaka koji su organizovani je bila da se podstakne i promoviše dijalog i komunikacija između srpskih i turskih kompanija iz tekstilnog sektora. SIEPA se složila da ovu inicijativu podrži finansijskim i logističkim resursima, uz uverenje da će iz ovog putovanja proizići sledeće koristi:

  • Ova poseta omogućuje merenje tržišnih i izvoznih mogućnosti za proizvode srpskog porekla na nova tržišta u Turskoj.
  • Omogućuje učesnicima delegacije iz privatnog sektora da uspostave strateške veze sa turskim dobavljačima kvalitetnih sirovina, kao i da pregovaraju o povoljnijim uslovima uvoza za proizvođače iz Srbije.
  • Konačno, ovo je prilika za formiranje jakih veza sa javnim i privatnim organizacijama, preduzećima i organima koji se bave industrijskim sektorom.

Kao što smo napomenuli, ovu posetu kao i sastanke u Turskoj su organizovale SIEPA / EEN i IGEME Istanbul Chamber of Industry / ISO. B2B sastanci su bili organizovani za šest srpskih preduzeća i oko 25 turskih dobavljača materijala i drugih sirovina za proizvodnju tekstila. Ukupno je održano 157 sastanaka između svih učesnika. Članovi klastera FACTS su takođe posetili dve fabrike koje bi mogle biti glavni dobavljači rajsferšlusa i dugmića. Na kraju, srpske kompanije su diskutovale o mogućnostima saradnje sa robnom kućom Boyner, koja bi eventualno prodavala proizvode iz Srbije.

Marko Simović, direktor marketinga i prodaje srpske kompanije „Garman“ je rekao: „Poseta Istanbulu je našoj firmi omogućila da uspostavi nove kontakte za nabavku dugmića, rajsferšlusa i materijala koji su neophodni za naše poslovanje. Ne samo da je kvalitet materijala bolji, već je i ušteda preko 25% u poređenju sa sadašnjim dobavljačima.“ Garman je posle posete Istanbulu već naručio prve materijale od svog novog turskog partnera.

Ivković je rekao: „Ovo nije prvi B2B događaj na kojem je naša kompanija učestvovala, ali je svakako najuspešniji. Za vreme naše posete Istanbulu, potencijalni dobavljači su nam donosili uzorke i sa nama razgovarali o poslu od jutra do posle ponoći. Nema potrebe naglašavati da smo veoma zadovoljni kontaktima koje smo uspostavili i izgledima za saradnju u budućnosti. Događaji ovakvog tipa će otvarati nova tržišta i pomoći u stvaranju novih partnerstava sa klasterom FACTS. Veoma cenimo podršku SIEPA-e koja je omogućila da se ovaj događaj realizuje“.

[nggallery id=2]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

ACCESS FOR MEMBERS OF EDGE PROJECT